Европейската сърна си навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Има два вида лани – европейска и иран. Европейската сърна има силна прилика с елен, я обитават голяма част от територията на югозападна Азия и Европа. Лани са се приспособили да оцеляват в различни климатични зони. Предпочитат да живеят в стари широколистни гори и в хълмиста местност с билкови поляни.

Мъжете винаги са по-големи от женските. В зряла възраст мъжките достигат телесно тегло 50-95 кг, а женските 30-50 кг Предните крака съкратен, а задните са малко повдигната, това позволява да се правят големи скокове. Грациозное животно е в състояние да развие скорост до 75 км/ч, ако тя бяга от враговете си. Мъжките се намират рога и силно изпъкнали адамовата ябълка, при женски рог липсват. В зависимост от времето на годината оцветяване се променя с бледо-кафяв цвят на тъмно кафяв цвят, с малки бели петна. До идването на зимата кожа от елен расте и грубеет, а през пролетта те се хвърли и стават гладкошерстными. Челото от лани широк, предна кост постепенно преминава в носа на синусите. Особен чар на звяра предоставят големи тъмни очи и заострени уши. За разлика от елени от елен лопатар по-гъст торса, краката и вратовете по-кратък. Има удължен опашката с дължина до 20 см.

Места на естественото местообитание на лани са средиземноморски държави, именно от тези места са били внесени предци на съвременния лани. В изкуствено създадени условия на сърна успя да свикне и да се използва за местообитания. В продължение на няколко века е животно, което постепенно се разпространява по цялата територия на Европа. Сърна е дневен звяр, то е активно търсят храна, да пасат стадата. Животни бродят в горите полянам и опушкам, усвояване на младите листа и леторастите или притискане на трева. Сърна и се храни с кората на дърветата, на места, където броят им е повишена, тези животни са в състояние да нанесе сериозни щети на редица управления на горите.

Брачния период започва в началото на есента. Бебетата се появяват в рамките на 8 месеца. При раждането те са много слаби и безпомощни, те само знаят, че затаиваться в тревата. Новородените могат да станат лесна плячка на хищни зверове и гарвани. Шест месеца по-късно младите животни стават самостоятелни, но все още държи стадото. Мъжки всяка година сменят рогата си през май, а напълно нови растат и се втвърди в края на август. Средна продължителност на живота – 30 години.

На сърна започват да ловуват по време на коловоз. Преследвам това животно е доста по-лесно. Лани рядко се променят местата на техните реализации. На сърна обикновено лов с подход.