Архар своите навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Архар или планински овен принадлежи към семейството на полорогих животни, това е парнокопытное бозайник я обитават територията на Централна и Средна Азия, а също така да се намира в южните райони на Сибир. Живее изключително в планински район. Има няколко вида архаров, в зависимост от техните външни характеристики и оцветяване. Най-големият представител на вид планински овни е памирский архар, го наричат планински овен «Марко Поло», който е наречен в чест на известния пътешественик.

Сред фауната в ОНД се счита за най-големият алтайски планински овен или аргали. Това стройни животни с пропорционално сгъва тялото. Дължината на тялото е 130-200 см, а на тегло 70-180 кг. Тегло на женските е много по-малко, те рядко тежат над 100 кг., Женските и мъжките имат рога при мъжете, те растат много повече – дължина-145 см, общо тегло до 23 кг Козината на тялото на животното е гъста и плътна, цветът се променя в зависимост от времето на годината. През зимата архары имат светло-червен капак, който през пролетта добри.когато и става кафяво-кафяв. В брюхе и задната част на тялото се намират светли петна, които могат да бъдат като бледо-жълти и бели. При мъжете също има около шията пръстен от бяла вълна, косата е на загривке удължен. За разлика от планинските кози, архары са високи и стройни крака, а също и спираловидна форма рога.

Планински овце живеят в планинските степи, в подножието на планини или на склонове с отворен пространството, на височина от 2000-3000 над морското равнище. Живеят архары групи, които включва до 100 души. Мъжете се държат изолиран от женските, се приближават към него само по време на началото на коловоз. Брачния период продължава от октомври до ноември и в рамките само на коловоз мъже се състезават за правото да притежава женска. Възникват състезания, по време на който овце се сблъскват един с друг, рога. Сериозни наранявания архары на противника не се прилага. Бременността на женската трае 5 месеца, светлината се появява не повече от две малки. Ягнята стават самостоятелни четири месеца след раждането. Мъжете не участват в образование и обучение на младите хора. Средната продължителност на живота на планински овни е 10-14 години.

В продължение на няколко века планински овни оттесняли от места на обичайното местообитание чрез паша на домашни животни. Постепенно броят им започва да намалява, и в този момент архары са включени в Червената книга като един уязвим вид.