Безоаровый козел своите навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Безоаровый «козел» е известен прародител на всички известни домашни кози. Въпреки че доскоро този тип и домашната коза е било отнесено до различни подвидам. Но в момента е известно, че домашните кози са произлезли именно от тази порода кози, опитомени още от 6000 г. пр. хр. д.

Първо безоаровый коза живее в Западна Азия. Любима среда на това животно е планинската местност, но малки популации се срещат и в пустинята, степни и гористи райони. Именно от азиатски региони тази порода се е разпространил по целия свят, в т.ч. и в Европа.

В момента, безоаровый козел се отнася до исчезающему предвид животни. Международен съюз за опазване на природата е определен за този вид статус на уязвими. Основната причина за намаляване на популацията безоарового коза е ловен и изтласкване на съвременни подвидами домашни любимци.

Зоологи има няколко подвида безоарового коза. Това е известната в целия свят, домашната коза (Capra aegagrus hircus),. кавказки коза бородатая (C. a. aegagrus), чилтанская коза (C. a. chialtanensis), критски планински кози (C. a. cretica), Capra aegagrus jourensis и Capra aegagrus picta. Въпреки че разпределението на последните два подвида, живеещи в Гърция, е доста съмнително.

Безоаровый «козел» е достатъчно голям бозайник. Възрастните екземпляри могат да достигнат тегло от 95 кг, дължина до 1,5 метра и височина 1 метър. Добро коренастое тяло, силни крайници с широки копита перфектно помагат на животното да се движите в планината. Отличителна черта на този вид козите е дълга, черна, ивица по протежение на гърба. Женските и мъжките козите се различават по цвят. Жените през цялото време имат жълтеникаво-кафяв цвят, мъжки и също променят цвета си от червени (през лятото), до сребристо-бял (през зимата).

Безоаровые кози обикновено живеят на малки стада, максимум до 25 лица. Като правило, мъжките се приближават към женските само в период на чифтосване, през останалото време те предпочитат да пасат «мъжки» в групи от по 4-5 животни.

Женските паша в основно стадо заедно с младото поколение. Бебетата кози при раждане достигат 2-те килограма, докато растат те, до последния пасат стадото с майка си. Се хранят с животни, обикновено привечер, на зазоряване или залез слънце. Всичко друго време животните са доста пасивни и се радват на почивката си. И минимална активност на козите по време на горещите вълни.