Кои пернати обитатели на лов в степите

Преди Сто години на земята степната ивица на Украйна са известни многобройни птичи население. Кранове-беладона, стрепеты, дрофы се срещнаха в тези места са навсякъде. Но намесата на човека в живота на природата е направила своите промени. Целина распахивались – и крилати жители започнаха преместят в съседните територии, да напуснат родния простор.

Днес госпожица беладона рядък гост в тези земи. Пребивават на територията на страната красавок може да се разчита на не повече от десетина чифта. Запазени кранове само на брега на Азовско и Черно море и в близост до известния езерото Siwash.

Беладона не строят гнезда в места, където наблизо няма богородица. Надежда за това, че през годините този вид птици примирится с нови условия и ще започне тук да се размножават и обживать обширни територии, са изключително малко. Тези птици вече са включени в червената книга.

Стрепеты, както и кранове-беладона, се отнасят до застрашен птиците. Само няколко десетки двойки стрепетов пребивават на територията на Украйна. С отчими места, те започнаха да кажа довиждане след оран на земята. И това, въпреки факта, че на целине тези птици не гнездят, а вьют своите птичи дом на полета.

Единственото място в страната, където стрепеты всяка година гнездят – Провальская българия в Ворошиловградской област. Дори по време на сезонни полети тези птици не се радват така, както в последните години – в първата четвърт на миналия век им беше толкова много, че официално разрешено им за отстреляна. В настоящия момент те са толкова малки, че трябва да се грижи за тях като за уникален паметник на живата природа.

Дрофы остават верни на родните степи. Някои от тези птици са се преместили в северна посока и се заселили в района на Polesie. Дрофу може да се намира в много други земи на Украйна. Зона техните местообитания се простира чак до Чернигов региона.

Гнездят на семейството дроф на територията на неравномерно – голямата част от птичи жители живее в степната ивица и за гнездене на други се срещат «точка», на разстояние един от друг на стотици километри. Общата им численост в последно време значително са намалели.

По време на сезонни полети дрофу може да се намира на значително по-често. Ако зимата е топла, а след това птиците остават в зимовье в степите, разположени в близост до морските брегове. С наближаването на пролетта на опаковката напускат места за настаняване, и се движат в източна посока от границата на страната.