Бизон своите навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Бизон своите навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Бизон е истински горски великан, някога населявали почти цялата територия на Европа. Сега това животно може да се види само в защитени територии в горите на Русия, Полша и Беларус. Бизон има голямо външно и генетична прилика с американския бизоном. Тези два вида могат безпрепятствено кръстосвали и да се размножават.

На външен вид бизон прилича на голям бик. Тегло на животното често става въпрос за тона, дължина на тялото 270-350 см, а на тегло в холката 1.8-2 метра. Глава в сравнение с тялото изглежда малък, очите тъмни, носът е голям с свръх ноздрями. Рога при зубра растат през целия си живот, той не се хвърли на тях като на елен. Бизон се счита за най-тежко на дивите животни в цяла Европа. Има склонни гърба, която стои гърбица, краката са високи, но изглеждат добре сложен. Всички мускулесто телосложение и здрава, стомаха се качват и не спада, както при други видове диви бикове. Тялото е покрито с къса коса, на загривке покривка е по-дълга. В долната част на главата и гърдите се намират особен очесы.

По-малко варварски унищожаване на бизони, те все по-оттеснялись с открити местности, глухи и запушени. Зубры не са кочующими животни, да се преместят от уредено места само в бескормицу. Възрастните мъже се държат настрана от стадото, в която се намират младите зубры и женски. През зимата повечето майстори се опитва да се присъедини към по-голямо стадо, толкова по-лесно да търсят храна и да се защитава от враговете си.

В гората бизони рядко може да се чуе, те могат да се придвижват спокойно и почти тихо. Звуци издават рядко, в случай на опасност предупреждават членовете на стадото фырканьем. Зубры пасат в сутрин и вечер, а денем почивай след приемане на храни и дъвче дъвка. Тези животни имат прекрасен слух и обоняние, но зрението е лошо. В случай на опасност зубры стават агресивни и могат да започнат да атакуват. На хората не нападат, само ако чувстват, породени заплаха. Най-често зубры правят предупредителни забележки, които са неверни.

През лятото се хранят с трева, листа и кора от дървета. В края на пролетта предпочитат летва желудями, а с настъпването на пролетта храната им се състои от горски плодове и гъби, лишеи и борови иглички. Ако зубры не могат да намерят храната си, а след това могат да идват на подкормочные площадки, с надеждата остатъци оставени сено.

По целия свят броят на бизони е 3000 души. Повечето от тях живеят в изкуствени условия, създадени резерви. Зубра невъзможно одомашнить, но когато той се смесва биволско с диви животни е в състояние да изведе нов вид – зуброны. Те не могат да имат потомство, но се различават непретенциозен и дават голям брой постно месо.