Горал своите навици и зоните на местообитанията,нещо, което трябва да знаете охотнику

Naemorhedus goral или просто горал – малко парнокопытное, жвачное животно, приличащо на козел. Горал се отнася до подсемейству кози. Латинско наименование може да се преведе като горски хлапето. Истинското име на животното — горал има индийски корени. Външно горал напомня както на домашната коза, така и по-благородно животно, избираме антилопа.

Този тип козите се различава достатъчно дълъг, вытянутым тяло (може да достигне 118 см), но малка височина (до 75 см в холката) и маса (до 40 кг). Специфична форма и дължина на остри, черни рога е отличителна черта на животното. Оцветяване на козите е обикновено или сиво или кафяво-червен. Подобно на други видове от семейство кози, на гърба има тъмна ивица. Лапите, гърлото и върха на опашката при горалов имат светъл, почти бял, цвят.

Произхода на този вид домашен любимец все още остава загадка, той може да се случи от Capricornis sumatraensis , а може да има отделен клон на развитие. За първи път, за естакади, подобни горалов си спомнят от 7 до 2 милиона години.

В момента горалов могат да се срещнат в планинските райони на Тибет, Китай и Корея. В Русия тези животни все още може да се открие в планините на Далечния Изток.

Както вече не веднъж бе споменато, горал живее в планинска местност (до 4000 над морското равнище), се предпочита склонове на планините и на скалите в гората. Горал обикновено не се отделя от своите пасища по-далеч, отколкото на 3 километра. Животното е много ловък и бърз, при откриване на опасност незабавно се опитва да се скрие в скалите. Скок горала може да достигне до 3 метра. Още една отличителна черта на този вид е испускание шипящего на звука при испуге. Основната храна на горалов е трева, листа, храсти, плодовете на различни дървета. Животното е достатъчно непретенциозен в яденето, може да се захранва дори клони и борови иглички.

Пасат горалы обикновено самостоятелно или на малки стада (максимум 6 лица). Както и при други подвидове кози жените с потомство-голямата част от времето пасат отделно. Брачния период при тези животни се появява през септември и продължава през цялата есен.

Въпреки високата раждаемост горалов, броят им непрекъснато намалява. Основната опасност животни са ловци, вълци и тръс.

По недостоверным данни, броят на горалов не надвишава 750 голове. В момента, от 1924 г., горал смята рядък защитен вид и е включен в международната Червена Книга. Лов на този изчезващ вид, е забранено.