Жак-Ив Кусто

(биография, снимки, видео) Jacques-Yves Cousteau

снимка на Жак-Ив Кусто

  • Име: Жак-Ив Кусто ( Jacques-Yves Cousteau )
  • Дата на раждане: 11 юни 1910 г.
  • Възраст: 87 години
  • Дата на смърт: на 25 юни 1997 г.
  • Място на раждане: Сент Андре дьо Кюбзак, Франция
  • Дейност: океанограф, фотограф, режисьор, изобретател, писател
  • Семейно положение: женен

    Жак-Ив Кусто: биография

    Жак-Ив Кусто, френски изследовател на океана, режисьор научно-популярни филми «Подводна Одисея», изобретател на акваланга, автор на много книги за подводния свят. Приятели и познати го наричат Капитан Кусто. Като цяло може да се твърди, че работата на този човек за много хора откри «синята континент».

    Жак-Ив е роден в предградие на Бордо, в едно малко градче, наречено Сент Андре дьо Кюбзак. Баща му Даниел е адвокат, известен в цялата страна като млад адвокат, получава докторска степен. На Мама момчето, Елизабет, е излязла от семейството на фармацевтите, но самата правих домашно стопанство и отглеждането на Жак-Ив и неговият брат Пиер-Например.

    Семейството непрекъснато са живели в Париж, но много пътувах. По време на почивка на море Кусто-младши се е научил да плува и завинаги обичаше водата. Между другото, едно дете на 7 години е бил подложен неизлечимый диагноза хроничен энтерита, поради което той за цял живот остава повече от худощавым.

    След Първата Световна война семейството Кусто се премества в САЩ, където Жак-Ив се пресели механика и изобретательством, както и извършил първото си гмуркане под вода. След завръщането си в Париж на 13-годишно момче е построен действащ модел на превозното средство, двигател който работи на батерии, а също така започнал да стреля света на собствена кинокамеру. Тийнейджър се интересуваше толкова много неща, че училищните уроци при него просто не остава време. Ето защо, родителите изпратили сина си в частен пансион, който завършва с отличие.

    След това е Военно-морска академия и служба в Шанхай. Един ден той видял в крайпътно магазина очила за гмуркане. След като изпитва техните, Жак-Ив разбра на какво ще посвети живота си.

    Филми и книги

    В началото на 50-те години на Жак-Ив Кусто под наем на стария списанный миночистач от Британските Кралски ВМС го нарече «Калипсо» и започва проучване на океана. В резултат на експедицията се превърна в научно-популярна книга «В света на безмолвия», публикувана през 1953 година. Тя донесе Кусто световно признание, а филм, заснет по мотивите си, веднага да го направи легенда на документалния жанр. Картина «В света безмолвия» е награден с награди «Оскар» и «Златна палма клонка».

    За дебютным филм последва такава лента, като «Златна риба» и «Свят без слънце», а след това се появи телевизионен сериал «Подводна одисея екипа на Кусто», който излиза по кината в общо 20 години. Освен него на Жак-Ив свали тези цикли филми за океаните, моретата, реките и техните обитателях, като «Оазис в Космоса», «Приключения в Северна Америка», «Амазонка», «преоткриването на света» и много други.

    Тези филми се радвали грандиозен успех, тъй като позволява на хората да надникнат в тези места, които обикновено им не е на разположение. Но не всички специалисти са отхвърлени от работа Кусто. Той многократно е бил критикуван за псевдонаучность и особено за сексуална злоупотреба с риби.

    Така му колега Волфганг Ауэр твърди, че много убийства и насилие над риби са целеустремленными и се опитаха Кусто за качествени кадри в своите филми. Също така понякога Жак-Ив обвиняван в нечестни рамки, например, на изхода на хора от подводница в дълбочинните пещерата, където обикновено атмосфера който не може да се диша.

    Изобретение

    Първо Жак-Ив Кусто потъва под водата с помощта на маска и тръба, но след това той заедно със своя приятел Эмилем Ганьяном е разработил устройство, което ви позволява да дишате дълбоко под водата. Първият в света scuba е съден им през 1938 г. и е помогнал не само на Кусто, но и на много учени най-добре да се опознае подводния свят.

    Днес, може би, на снимане под вода не изглеждат нещо свръхестествено, но на Жак-Ив такъв и никой не може да се предположи. Именно той разработи водоустойчива фотоапарат и светлинното устройство, а по-късно е направил първата телевизионна система, която позволява да снимате видео в голяма дълбочина.

    Също така френското исследователю принадлежи на теорията за това, че морските свине са феноменални способности към эхолокации, т.е. тези животни чувстват оптимален път през водните площи. По-късно тази теория е доказана от професионални биологами.

    А благодарение на научно-популярни книги и филми Кусто се превърна в основоположника на новия начин на телевизионна комуникация – дивульгационизма, тогава има обмяна на мнения между професионалистите и публиката обикновените заинтересовани хора. Днес по тази технология са изградени всички модерни ток-шоу и други телевизионни проекти, за което трябва да благодаря, отново, френски океанографа.

    Личен живот

    За първи път на Жак-Ив Кусто се жени през 1937 година за Симоне Мельхиор, дъщеря на легендарния френски адмирал. Симон е участвал в повечето експедиции на съпруга си, а екип от тральщика «Калипсо» измислих го ласкавото прозвище «Либе».

    При двойката има двама сина — Жан-Мишел Филип, който умира през 1979 г. по време на катастрофата на самолета на «Каталина». След трагедията отношенията между Жак-Ив и Симоной разладились. Те са започнали да живеят отделно, но официално така и не се развеждат.

    Когато Симон Мельхиор, починала от рак през 1991 г., Кусто се оженил за Франсине една тройка, с която по това време живее вече повече от 10 години и възпитанието на съвместни деца – дъщеря Даян и сина си Пиер.

    Между другото, заради повторно да се омъжи за него окончателно се влошили отношенията с най-големия ми син Жан-Мишел, и дори по съдебен ред забрани на други да използват името на Кусто за своята търговска дейност.

    Смъртта

    Жак-Ив Кусто е починал на 25 юни 1997 г. от инфаркт на миокарда. Погребение на тялото на великия учен е бил произведен в фамильном участък в гробището Сен-Андре дьо Кюбзак, където са погребани всичките му предци. Но неговата изследователска дейност не е прекратено. Базата им общество «Екипът на Кусто» действа все още.

    Интересното е, че паметта за Жак-Върба Кусто се отрази не само във Франция, но и в Русия. Например, едно от общообразователните училища в Санкт Петербург с разширено изучаване на френски език е наречена на неговото име.

    Филмография

    • 1956 — В света на безмолвия
    • 1958 — Златна риба
    • 1965 — Свят без слънце
    • 1966-1985 — Подводна одисея екип Кусто
    • 1975 — Пътуване до края на света
    • 1977 — Оазис в Космоса
    • 1981-1982 — Приключения в Северна Америка
    • 1982-1985 — Амазонка
    • 1986-1999 Повторно отваряне на света
    • 1995 — Легендата На «Калипсо»

    Библиография

    • 1953 — В света на безмолвия
    • 1963 — Живо море
    • 1965 — Свят без слънце
    • 1970 — Акула: Блестящ варварин море
    • 1971 — на Живот и смърт корали
    • 1972 — Силен властелинът на моретата
    • 1975 — Делфини
    • 1979 — Живот на края на земята
    • 1984 — Пътуване в Amazon на Жак Кусто
    • 1985 — Жак Кусто: Светът на океана

    Снимка

    Жак-Изследване На Динамиката На Кусто